Deel dit bericht

1 maart 2020 – Ilse de Snaijer

Zand tussen je tenen, kriebelend gras onder je voeten, de gure wind op je wang of de verwarmende zonnestralen op je hoofd. We kennen dit gevoel allemaal, het unieke gevoel dat de natuur ons alleen kan geven. Even uitwaaien op het strand als je teveel aan je hoofd hebt, even weg dwalen in het bos om inspiratie op te doen. Hoe je het ook went of keert, we voelen ons altijd beter als we ons begeven in een natuurlijke omgeving. En dat gevoel zouden we moeten kunnen vasthouden als we binnen zijn.

Biofilie (liefde voor het leven)

Wat ik daar mee bedoel? Dat iedereen in zekere mate in contact staat met de natuur. Alles wat de natuur ons te bieden heeft, heeft impact op onze zintuigen. Geuren, planten, luchtstromingen, water, licht en het zien van natuurverschijnselen geven ons allemaal het gevoel te leven. Structuren, texturen en natuurlijke ruwe materialen hebben een positief effect op ons welzijn.

En in de veeleisende omgeving die wij gecreëerd hebben is het hebben van een fysieke en mentale gezondheid van essentieel belang. Het geeft ons de kracht om te functioneren tussen alle dynamische, complexe en veeleisende factoren waar we dagelijks mee te maken hebben. En laten we nu voor een groot gedeelte een omgeving hebben gecreëerd die ons welzijn niet ten goede komt. We zijn de connectie met de natuur op zoveel vlakken kwijt.

Biophilic Design, say what?

Biophilic Design is het inzetten van de natuur met al zijn kennis en kracht binnen de ontwerpen die wij maken. Biophilia beschrijft de aangeboren relatie tussen mensen en natuur. We maken deel uit van een groter ecosysteem en hebben de behoefte om continue met de natuur verbonden te zijn. Er zijn al diverse onderzoeken geweest die aantonen dat Biophilic Design binnen zoveel sectoren een positief effect heeft. Binnen de gezondheidszorg heeft het een positief effect op het herstel van patiënten. Binnen de retail is onderzocht dat men bereid is meer te betalen in een omgeving gelinkt met de natuur. Huizenprijzen worden duurder wanneer er zicht is op natuur. Biophilic werkomgevingen leveren een hogere productiviteit etc etc.

Mijn oprechte mening is dat we teveel zijn gaan leven en ontwerpen vanuit het product, rationele behoefte en om de commercie te verhogen. Terwijl in mijn ogen we meer zouden moeten ontwerpen vanuit de natuurlijke, instinctieve behoeftes van de mens. Uiteindelijk staat de mens in alles wat wij doen centraal. Maar hoe passen we dat toe? Biophilic Design gaat veel verder dan het plaatsen van een paar planten.

Biophilic Design kun je in mijn ogen op 3 manieren benaderen en misschien wel 4.

  • Het terugbrengen van natuur in de ruimte, middels planten, waterelementen, geluid, geuren etc.
  • Het aanbrengen van natuurlijke analogieën. Structuren, texturen en materialen.
  • Ruimte… wij mensen willen graag overzicht en ons tegelijk beschermt voelen.
  • Mysterie….. hoe vaak loop jij in het bos dat paadje in wat je niet volledig overziet en toch zonder angst in slaat?

De komende periode zal ik mij steeds meer gaan verdiepen in Biophilic Design en zijn effect op de retail wereld. Let wel hier zit ook een groot deel van mijn mening in.

Bronvermelding: Senta Multisensory Concepting – Biophilic Design