Diensten
IDS Design It is een allround ontwerpbureau. Als geregistreerd interieurarchitect kun je bij mij terecht voor bijvoorbeeld conceptontwikkeling, interieurontwerp, lichtontwerp, meubelontwerp en visualisatie.
Elke opdracht is anders en dat maakt mijn werk juist zo leuk. Per vraagstuk bekijk ik samen met de klant welke stappen nodig zijn om tot een passend interieur te komen.
Ik geloof in de kracht van een goed concept, dus adviseer ik mijn klanten ook altijd daarmee te beginnen. Maar niet elke klant komt in dezelfde fase bij mij terecht. Soms staat er al een goed concept, of is het niet mogelijk om helemaal from scratch te beginnen. Ook dan help ik je graag verder en gaan we samen op zoek naar een passende oplossing om jouw interieur in balans te krijgen, en zo het beste uit je bedrijf te halen.
Grofweg zijn er drie fasen in het designproces: conceptontwikkeling, design en visualisatie.

Conceptontwikkeling
De basis van ieder interieur is een uitgebalanceerd concept. Dit concept is de rode draad door het ontwerp. Zie het als een soort kapstok waar alle aspecten van het ontwerp aan opgehangen worden. Met een stevige basis kun je groots bouwen. Zo is het ook met een goed concept en een stijlvol interieurdesign. Hoe uitgebreid het concept is, is afhankelijk van de opdracht. Wederom vergelijkbaar met die kapstok, het ligt er maar net aan hoe veel je eraan op moet kunnen hangen.
Hoe belangrijk een goed concept is, kan ik het beste uitleggen met een voorbeeld. Stel dat je een tandartsruimte binnenstapt, die eruitziet als een Amsterdamse bruine kroeg. Zou je zo’n praktijk dan serieus nemen? Of andersom, je stapt een restaurant binnen waar de harde lichten fel schijnen en weerkaatsen tegen de witte muren. Is dat wat je in gedachten had, bij een gezellig avondje uit? Je zou het bijna om kunnen draaien, dan klopt het al veel beter.
Om het beste uit je bedrijf te halen is het van belang een concept te ontwikkelen dat aansluit bij het bedrijf en de services of producten die je verkoopt. Anders wordt het interieur lukraak knip en plakwerk en zal het niet aansluiten bij je bedrijf. En dat is zonde, want elementen die niet aansluiten zorgen voor disbalans.
Hoe gaan we te werk? We brengen in de conceptontwikkeling allereerst jouw visie, doelgroep en gewenste richting in kaart. Dit doen we aan de hand van diepgaande gesprekken, moodboards en verrassende suggesties om jouw comfort zone te doorbreken. Zo toets ik of wat we bespreken ook werkelijk het beste is voor je bedrijf. Immers, wij mensen denken vaak te weten wat we nodig hebben, totdat we andere elementen of wegen ontdekken die wellicht veel beter passen. Uiteindelijk verzamelen we alle ideeën, wensen en voorwaarden en brengen dit tot een geheel. Dan hebben we een kapstok gecreëerd waar we in de design fase alle elementen aan kunnen ophangen.

Design
Wanneer we het concept rond hebben (of als het concept al bestaat) begint het designproces. Deze bestaat uit een schetsfase, een voorlopige ontwerpfase en een definitief ontwerp. In deze fase gaan we het interieur vorm en kleur geven. Ik maak hiervoor schetsen, tekeningen en stel verschillende materialen voor. Tijdens dit proces blijven we met elkaar in gesprek, om samen tot een perfect ontwerp te komen. De eerste stappen voor een goed design worden al gemaakt in een concept. Zoals eerder gezegd is het de kapstok waar we alles aan op hangen. Aan de hand van de voorwaarden die we daar gesteld hebben ga ik schetsen maken en sfeerbeelden creëren. Vanuit daar kunnen we het ontwerp steeds meer finetunen.
Sommige elementen in een interieur zijn essentieel om het verhaal dat we in het concept hebben opgesteld te vertellen of het gewenste effect te bereiken. Daarom neem ik tijdens het finetunen soms ook een adviserende rol aan over zaken die niet direct mijn taken zijn, zoals budgettering, of zal ik soms afwijken van wat we besproken hebben om de ideale balans te bereiken. Uiteraard bespreken we dit dan. Een goed voorbeeld is verlichting. In menig interieur is dit een ondergeschoven kindje waar weinig aandacht aan wordt besteed, terwijl verlichting naar mijn mening je interieur kan maken of breken. Middels speciale software en kennis kan ik een berekening maken om tot een advies te komen voor verlichting die perfect aansluit bij het ontwerp.
Na dit proces van inspiratie, voorstellen en samenwerken komen we uiteindelijk tot een definitief ontwerp. Dit bestaat uit een gemaatvoerde plattegrond met wandaanzichten, kleur en materiaalplan, verlichtingsplan en eventueel uit maatwerk meubilair.

Visualisatie
Het kan knap lastig zijn om op basis van schetsen, sfeerbeelden en tekeningen in te beelden hoe het er echt uit zal zien. Extra ingewikkeld, als er ook nog eens belangrijke keuzes vanaf hangen. Die onzekerheid is hartstikke vervelend, zeker als er een investering aan vooraf gaat. Daarom vertaal ik mijn designs vaak in visualisaties. Een 3D rendering van het ontwerp, waarmee je precies ziet hoe de omgeving eruit komt te zien. Hierdoor kun je bovendien ervaren hoe het interieur of het meubel aanvoelt.
Een visualisatie helpt zo om belangrijke vragen te beantwoorden. Passen de kleuren bij elkaar? Roept het de juiste gevoelens op? Krijg je er energie van? Is de indeling wel praktisch? En most of all: haalt het design het beste in mijn bedrijf naar boven? Door deze vragen te beantwoorden maakt een visualisatie het mogelijk om gefundeerde keuzes te maken. We zijn tenslotte visuele wezens.
Een 3D visualisatie in realiteit zien is iets heel bijzonders. Zelfs als interieurarchitect vind ik het nog steeds een speciale beleving. Het is alsof ik mijn eigen computer inloop en het net ontworpen interieur daar op me te wachten staat. Alsof het meteen uit mijn hoofd, in de praktijk is ontstaan. Dat bijzondere moment deel ik dan ook graag met mijn klanten. Mijn belangrijkste meetstaaf is dat er een glimlach op het gezicht ontstaat, wanneer ik de visualisatie laat zien. Dan ben ik geslaagd en kan de uitvoering beginnen.