Deel dit bericht

3 maart 2020 – Ilse de Snaijer

Ben je wel eens een winkel binnen gelopen om binnen de eerste meter stil te staan en te observeren? Al je zintuigen in te zetten? Wat hoor je, wat voel je, wat zie je, wat ruik je? En wat is het nu precies dat je deze winkel naar binnen deed lopen? Gewoonte? Mooie etalage? Muziek?

We staan er niet altijd bij stil, maar we zitten vol met natuurlijke gewoontes. Vaak lopen wij een winkel in uit pure gewoonte, je bent er eerder geweest. Dus het voelt vertrouwt.
Probeer de volgende keer eens te analyseren waarom je deze winkel al vaker hebt bezocht? Wat is het nu eigenlijk dat je zo aantrekt aan deze winkel? Is het de service, de prijs, het interieur, het merk? Ieder van ons heeft een natuurlijk instinct en daarmee gewoontes. Het is een gewoonte om vooruit de trap op te lopen, het is een gewoonte om omhoog te kijken als je een massa mensen dat ziet doen, het is een gewoonte om bij een harde knal te schrikken en een moment te bevriezen.

Hoe bijzonder zou de wereld er uit zien als we ons van kinds af aan aanleren achterste voren de trap op te lopen?
Of keihard in de lach te schieten als we schrikken i.p.v. te bevriezen.

Zintuigen

Deze natuurlijke gewoontes worden geleid door onze zintuigen. Ons zicht, ons gehoor, onze reuk, onze smaak en ons ‘tast’ gevoel. Door de overload aan prikkels die wij tegenwoordig verwerken worden die zintuigen wel eens verkeerd getriggerd. Binnen de retail zouden we deze zintuigen bijvoorbeeld meer en beter kunnen inzetten. Zeker als het gaat om de klant de offline winkel binnen te trekken. Sta jij er als retailer wel eens bij stil wat het eerste is dat de klant ziet, hoort en voelt als hij/zij binnen komt?
De eerste meters van een winkel zijn cruciaal om de focus van de klant te pakken. Want veelal loopt hij/zij uit gewoonte de winkel in, zonder direct de focus te hebben voor jouw winkel. De eerste commerciële meters gaan daar mee ‘verloren’. Daar komt nog bij dat een klant in een winkelstraat overspoelt wordt door prikkels en informatie en bij te veel prikkels zijn wij geneigd ons eerder af te sluiten voor informatie.

Wat als je dat nou eens zou kunnen aanpakken? Dat je op een vriendelijke manier de nieuwsgierigheid kan triggeren en daarmee de mindset van de klant openzet. Om zich vervolgens te focussen op wat jij hun te bieden hebt. Om binnen die eerste cruciale meters al de winkelbeleving te activeren en de commitment te eisen.

Hoe?

Ga terug naar de natuurlijke instincten van de mens. De zintuigen! Deze staan altijd aan, ook als we slapen. Stel je eens voor dat je in de 1e meter van je winkel een gordijn op hangt? Een semi-transparant gordijn waar een ieder eerst door heen moet, voor de gehele winkel te kunnen zien. De nieuwsgierigheid wordt getriggerd door het niet volledig kunnen zien wat er gebeurt. (zicht) Doordat er een actie volgt, (gordijn opendoen) wordt ons gevoel geactiveerd. Voeg daar een reuk en gehoor sensatie aan toe die past bij jouw merk en winkelinterieur. Dan heb je binnen de eerste twee meter, vier zintuigen van je klant geactiveerd en begint daar ook gelijk de winkelbeleving.

Oké het bovenstaande klinkt misschien gek, gaat niet weken achter elkaar werken en wellicht niet voor elke formule. Maar bekijk je winkelinterieur eens door de zintuigen van onze mensheid? Wat voel, hoor, ruik, zie en proef je? Is dat wat past bij jouw merk of winkelbeleving?
En bedenk daarbij dat een beleving waar meerdere zintuigen te gelijk worden gestimuleerd iets is wat blijft hangen en waar men over spreekt. Zie daar dan ook gelijk je mond-op-mond reclame en wellicht ook wel virale posts op social media.
We zijn van nature nieuwsgierige wezens, maak daar gebruik van. 😉